Udruga Iskra Svjetlosti

"Zajedno sigurno možemo postići više...
Ovo su naši

Ciljevi

Udruga Iskra svjetlosti od samog početka djeluje tako da okuplja pripadnike ugroženih skupina na teritoriju Republike Hrvatske. U radu i praksi , pojavila se potreba za okupljanjem i radom sa osobama s posebnim potrebama odrasle dobi. Zbog gotovo nemoguće misije pronalska ili zadržavanja posla, često su takve osobe prepuštene sebi samima, kao i desocijalizirani od društva, što uzrokuje druge probleme.

Prepoznao se također problem o manjku svijesti i nedostatku informacija po pitanju suživota interakcije i odnosa s osobama s posebnim potrebama. Mnogi nažalost, imaju potpuno pogrešnu sliku i predodžbu o tome kako se i na koji način treba ophoditi i ponašati u društvu osoba s poteškoćama, odnosno, nisu ni svjesni njihove jednostavnosti i otvorenosti za komunikacijom, druženjem i socijalizacijom.

Želimo tako, podići svijest, okupiti štićenike i učiniti nešto kako bi se ova problematika umanjila, a želja za djelovanjem i sudjelovanjem građana povećala i napravila rezultate.

Primarni ciljevi udruge su tako, poboljšati svijest građana i znanje o toj nazovimo problematici. Uz dodatnu mogućnost kreiranja programa radionica i prostora u kojima se mogu okupljati, družiti, osjećati kao kod kuće, a pritom i stjecati nove vještine, osjećati korisnima i u konačnici zadovoljni sami sobom, brinemo se da postoji mjesto i vrijeme gdje su svi dobrodošli i jednako vrijedni.

Sekundarni cilj je osnivanje građanskog fonda uz pomoć kojeg se donacijama građana radi na podizanju svijesti (prethodno napisano), osiguravaju sredstva za rad i u konačnici financiraju “džeparci” kojima se stvara osjećaj korisnosti i motivira štićenike na akciju i rad. Također, na određen način, stvara se krug u kojem se svi brinu jedni o drugima na onaj način koji im najbolje odgovara. Neki tako održavaju radionice, drugi doniraju sredstva, prostorije, organiziraju izlete i druženja, pojedinci mole, prate rad na društevnim mrežama ili šire informacije…

Konačan cilj bilo bi proširenje radionica i na druge gradove, kako bi se podigla svijest građana o osobama s posebnim potrebama, ali i tome kako je zapravo vrlo malo potrebno da se pomogne ugroženima i osigura sigurno i ugodno mjesto i okruženje. Također, pokrenuti rad od kuće onim štićenicima koji nisu u mogućnosti (zbog udaljenosti) redovno sudjelovati na radionicama.

Podizanjem svijesti građana, povećanjem broja onih koji žele pomoći i međusobnom podrškom cilj je okupiti one koji uz malene korake žele i mogu činiti velike stvari, a pritom pomagati onima kojima je to potrebno.

Za dodatne informacije, kritike, pohvale i razogovor, slobodno nas kontaktirajte preko kontakt forme.