Udruga Iskra Svjetlosti

"Zajedno sigurno možemo postići više...
Besplatna radna terapija

Kreativna radionica "Mali Princ"

Kreativne radionice pod nazivom “Mali princ” generirane su i osmišljene tako da se uz grupni, a opet individualan pristup omogući svakom polazniku svladavanje vještine bez vremenskog ograničenja ili uvjeta količine. 

Po sistemu “korak po korak” kreće se od osnovnih (baznih) koraka, a nastavlja prema složenijim zadacima, sve do konačnog rezultata. Jedini uvjet je taj da se čeka onog posljednjeg i tako zajedno svi prelaze na sljedeći korak. Tako se rađa potreba za pomaganjem i suradnjom jednih s drugima, umanjuje osjećaj manje vrijednosti, a polaznika motivira da slobodno i bez prepreka obavi zadatak. 

Svrha radionica je osigurati mjesto i vrijeme za druženje, kreativan rad uz podršku voditelja i mentora radionica, kako bi svi osjećali zajedništvo i međusobno se uvažavali i surađivali. Na njima sudjeluju osobe s posebnim potrebama odrasle dobi koje teško pronalaze ili zadržavaju radno mjesto. Zbog otežane mogućnosti da svladaju sve potrebne vještine na poslu, slabije motorike i memorije, mnogi od njih već nakon mjesec dana dobiju udaljenje ili otkaz, a to utječe na sliku o sebi, samopouzdanje i stvara osjećaj odbačenosti i neprihvaćanja.

Cilj radionica nije u količinama ili predviđenim rokovima, već da kroz kreativan rad i socijalizaciju omogući radna terapija osobama s poteškoćama.

U početku, kreativna radionica nastala je kao samostalna jedinica i dodatak radu udruge, dok se ubzo ustanovilo da se radi o idealnom modelu koji spaja druženje i koristan rad i učenje u jedno, s pokazateljima napretka i posebnog ugođaja. Danas se radi o kvalitetno osmišljenom programu s ponudom preko 18 modela radionica s redovitim tjednim održavanjem. Na istima, redovito sudjeluju svi štićenici jer tako stječu radnu disciplinu, a istvoremeno bilježe napredak. 

Na rasporedu se tako nalaze radionice: kuhanja, šivanja, dekupaž, izrada anđela, izrada i bojanje magneta, krunice, glazbena i likovna terapija, čitanje, sport i rekreacija, čitanje Biblije i mnoge druge. Raspored radionica možete vidjeti u tablici ili nas kontaktirati za detalje, kao i posjetiti nas u prostorijama udruge i sudjelovati na istima.

Naša želja je preslikati model radionica i na druge gradove koji bi se uključili i sudjelovali u projektu. Sudjelovanjem građana na istima, podiže se svijest i poboljšava odnos i komunikacija, kao i znanje o osobama s poteškoćama.

Kliknite na radionicu koja vas zanima

Molitva Krunice

Svaki rad i aktivnost udruge započinje i završava zajedničkom molitvom. Ona je naš kotač i pokretač te važna je za opstanak zajednice, pravilan početak dana, vodilja da sve prođe u najboljem redu.

Ponedjeljkom i srijedom zajedno molimo molitvu krunice, a prije toga sjetimo se i spomenemo sve one za koje molimo taj dan. Sjetimo se svih donatora, podržavatelja rada udruge, te onih koji na bilo koji način doprinose radu udruge, sve koje sretnemo i/ili susrećemo svakodnevno. Svatko tko je ikada sudjelovao ili bio nekim dijelom prisutan u udruzi, u našim je molitvama.

Šivanje

Prednosti i dobrobiti šivanja razne su. Tako se ovom radnjom poboljšava koordinacija pokreta, koncentracija, postura i držanje tijela, razvijaju motoričke vještine, a stvaranjem poboljšava samopouzdanje i razina sreće. 

Radionica šivanja  održava se 1-2x tjedno u trajanju od 2h uz redovnu pauzu i vrijeme za odmor.

Predviđen je rad u  5 etapa od kojih se svaka prethodna nadovezuje na sljedeću i upotpunjava novim vještinama uz prethodno savladane. Program je  prilagođen osobama s poteškoćama, kao i pretpostavkom da će neke korake morati redovito ponavljati i obnavljati kako bi se ispočetka svladale. Odvajanjem segmenata (korak po korak) omogućava se izvedba radnje šivanja nekog predmeta od početka do kraja, na način da uz pomoć voditelja radionice, štićenik prati korake u radu i kroz period od 2 mjeseca savlada vještine i samostalno izradi predmet od početka do kraja.

S obzirom na to količine ni rokovi nisu uvjetovani ni određeni, svrha radionice je vježba motorike, pažnje i koncentracije, te stjecanje radne navike. Stvaranjem nečega, podiže se razina sreće i samopouzdanja, a rad u grupi odražava na socijalizaciju štićenika.

Anđeli

Radionica “Lemi wings” koja je proizašla iz jedne hrabre priče osobe koja je preboljela i pobijedila leukemiju. Za vrijeme trajanja svoje bolesti, voditeljica radionice Marijana, osmislila je suvenire u obliku anđela s haljinicama u raznim bojama… Bili su predviđeni da ostanu kao uspomena dragim osobama u slučaju da nešto pođe po zlu. Srećom to se nije ostvarilo, ali je ideja i koncept izrade anđelića ostao i postao prepoznat od strane mnogih obožavatelja ručnog rada.

Radionica anđela služi za grupni rad i vježbu pamćenja koraka postupka, ruku i korištenja škarica, olovke i različitih materijala tijekom izrade. Tako se uz precizne korake stječu vještine preciznog rada, poboljšava pamćenje i koncentracija, a u konačnici stvore predivni suveniri od kojih je svaki različit, a jednako prekrasan na svoj unikatan način.

Glazbena Terapija

Glazba kao lijek, općenito je poznat i prihvaćen pojam koji sve više dolazi do izražaja kod osoba s raznim poteškoćama. Različite metode ove terapije bilježe izvanredne rezultate, a kroz zabavan i kreativan način, vrijeme brzo prolazi.

Glazbena terapija u udruzi, pod mentorstvom profesorice glazbene kulture Sandre, već dvije godine kvalitetno se provodi iz tjedna u tjedan, na kojima štićenici, osim što oslobađaju emocije i ostvaruju napredak, kvalitetno provode zajedničko vrijeme i upoznaju se s novim instrumentima, svladavaju sviranje i druge glazbene vještine.

Magneti

Izrada i bojanje magneta prva su radionica nastala u udruzi Iskra svjetlosti. U početku, magneti su bili dostavljeni u udrugu štićenicima na bojanje i ukrašavanje, dok danas, štićenici sami izrađuju, uređuju i pakiraju magnete u vrečice i tako stvaraju iste od početka do kraja. 

Kroz preciznu izradu, uče se koracima u radu i pridržavanju omjera, “recepta” i pravilnog načina izrade, dok kroz bojanje i ukrašavanje oslobađaju svoje kreativne misli, vještine i uživaju svojem radu.

Dekupaž

Ukrašavanje suvenira, rukotvorina, pločica ili drugih predmeta uz pomoć ljepila i ukrasnih salveta, već je mnogima poznata tehnika rada, koju su oduvijek cijeni. Voditeljica radionice Antonija, redovito prenosi svoje znanje i vještine u radu ove tehnike, kako bi rukotvorine izgledale kao iz izloga nekog skupocjenog dućana. 

Pritom se u radu stječe preciznost i poboljšava koncentracija i pamćenje. Zbog iznimne zahtjevnosti predanosti u radu, ovu radionicu voli svaki polaznik, a štićenici blistaju za vrijeme izrade i čekanja rezultata.

Izrada Krunica

Osim što se redovito moli u prostorijama udruge, izrada krunica jedna je od omiljenih radionica koju pohađaju gotovo svi štićenici s velikim veseljem. Korak po korak, svaki od njih u mogućnosti je samostalno izraditi razne vrste krunica. Tako se izrađuje Gospina, krunica mira ili anđela, s imenima, kaoi mnoge druge, prema željama drugih ili potrebama udruge i drugih.

Na ovoj radionici vježba se brojanje, preciznost i ponavljanje radnji uz pomoć mnogi od njih postižu bolju pažnju i koncentraciju za druge radnje, kao i samu radionicu. Često se dogodi da upravo jedni drugima pomažu u izradi i tako djeluju zajedno pomažući si.

Druženje

Kako komunicirati, pravilno se izražavati i socijalizirati, vještine su koje mnogima nedostaju. Radilo se o osobi s posebnim potrebama ili ne, ovakav tip radionice može pomoći svakoj osobi da nauči i savlada vještine dobrih odnosa i rada na kominikacijskim vještinama.

Kako prepoznati i vladati emocijama i surađivati jedni s drugima, teme su i aktivnosti ove radionice pod vodstvom Jelene.

Slastice

Kuhanje i izrada slastica, kreativna je, zabavna i ukusna radionica kojoj se vesele svi članovi udruge. Osmišljavanje različitih poslastica, izrada, priprema i ukrašavanje omogućavaju oslobađanje kulinarskih vještina i kreative, a uz sve to, na kraju svi dobiju nagradu u obliku slatkiša koji su sami izradili.

Iako možda nitko od njih nikada neće biti samostalan u kuhinji, boravak u istoj i zajednici otvara mogućnosti suradnje i druženja na mjestu na kojem često nisu pozvani kao suakteri već samo kao promatrači. Tako se mnogi od njih upravo vesele ovoj aktivnosti s ciljem pomaganja i suradnje sa super slatkim rezultatima.

Čitanje Biblije

Čitanje Svetog pisma aktivnost je koja smiruje, opušta i proširuje vidike. Izvlačenjem papirića s retkom iz Biblije na određen način kreativna je i zanimljiva aktivnost, koja uz efekt iznenađenja o kojem retku se radi, također motivira osobu na sposobnost snalaženja istog unutar sadržaja Biblije. Pronalazak sveska, poglavlja i retka koji je izvučen na papiriću pomaže osobi da se skoncentrira i posveti radnji, a pronalaskom ohrabri da nešto može samostalno obaviti, uz naravno motivacijsku poruku.

Izleti

Provođenje vremena na otvorenom od velike je važnosti svakoj osobi, pa se tako nastoji redovito organizirati izlet u prirodu ili Međugorje, kako bi se malo maknuli od grada, radionica i zatvorenog prostora, a opet proveli zajedničko vrijeme i otkrili neke nove stvari, mjesta i aktivnosti.

Izlet u Međugorje obilježen je posjetom dvorcu kod Nensi i Patricka, penjanje na Brdo ukazanja, ručak u restoranu (donator udruge), te zajedničku molitvu i odlazak na misu. Kroz izlete stječu se društvene navike, proširuju vidici i nova znanja, a odlaskom na molitvene susrete jača i duh.

Ples

U suradnji s plesnim klubom, našim štićenicima omogućen je termin za svladavanje plesnih koraka i vještine, pomoću koje se stječu nova znanja i motivira na tjelovježbu, a sve to na zabavan način. Ideja ove radionice, koja se tek pokreće u udruzi je poticaj štićenika na sport i rekreaciju, na zabavan način, a možda i organizaciju plesnih večeri na kojima će se sigurno svatko moći zabaviti.

Čisteći medvjedići

U suradnji s osnivačima ovog pokreta, ideja je sudjelovati u akcijama čišćenja plaža, obale i drugih površina kako bi osvjestili građane o potrebi za brigom o okolišu i sačuvali prirodnu Lijepe Naše. Uz podršku programu i projektu, smatramo korisnim boravak u prirodi uz radnu akciju u svrhu očuvanja osobnog zdravlja kao  i prirode i svijeta u kojem živimo.

Zdrava kuhinja

Da hrana može poslužiti kao lijek i biti zdrava i ukusna, na ovoj radionici će voditeljica Sandra, kroz kreativan i poučan način demonstrirati vještine i recepte zdrave hrane koju može i preporučuje se konzumirati svakodnevno u svrhu očuvanja zdravlja i prevencije od raznih bolesti. 

Štićenici se, ali i drugi, imati prilike sudjelovati, isprobavati jela i namirnice, učiti i pomagati u pripremi izradi i tako biti dio zajedničke radionice kuhanja, a pritom se i zabaviti.

Društvene igre

Na zabavan i kreativan način, želja je osigurati vrijeme za igru i druženje, a da se pritom opuste i uživaju u zajedničkim trenucima.

Misa za mlade

Svakog petka u 20:30, s ciljem duhovnog rasta i zajedničke molitve, udruga organizira odlazak na misu za mlade.

Vrtlarenje

U prirodi je najljpše, rečenica je s kojom bi se složila većina osoba. Kad se tome pridoda i aktivnost poput vrtlarenja i učenja o biljkama, ljekovitim travama i metodama sadnje i drugih, boravak na otvorenom poprima sasvim novu dimenziju. 

Kroz druženje, marljiv rad i svladavanje novih vještina, mnogi od njih osjećaju se korisno i zainteresirano za sudjelovanjem u prirodi i aktivnostima rada u vrtu, sađenju, branju voćki i bobica, ali i učenju i isprobavanju namirnica i proizvoda koji se od istih stvaraju.

Čitanje

Kako bi poboljšali vještine i ubrzali se u istoj, radionice čitanja namijenjene štićenicima koji samostalno žele ili imaju potrebu za time. Mnogi od njih, zbog manjka vježbe ili učestalosti ove radnje, imaju vidljive nedostatke i probleme tijekom čitanja, pa im to može stvoriti nezadovoljstvo, sram ili nelagodu pred drugima koje su očite i rezultiraju neželjenim reakcijama. 

Korak po korak, od jednostavnijih do složenijih članaka, dijelova knjige ili kratkih pričica, polaznici ostvaruju dobe rezultate već pri samim počecima rada i tako se podiže level osobnog zadovoljstva i sreće, a svladane vještine nerijetko i drage volje pokazuju ispred drugih štićenika ili članova obitelji. Vježbaju se tako govorne vještine i motorika.