Kako je Šolta dobila svoj osmijeh natrag

Na dalmatinskom otoku Šolti, udaljenom svega 45 minuta plovidbe trajektom od Splita, rodila se inicijativa koja je donijela novu nadu obiteljima s djecom sa razvojnim teškoćama. Udruga Osmijeh, koja je na poticaj predanih mama i uz veliku podršku Općine Šolta na čelu s načelnikom Nikolom Cecić-Karuzićem te Centrom za socijalnu skrb Split, osnovana s ljubavlju prema djeci s razvojnim teškoćama ubrzo je stekla značajnu podršku i razumijevanje lokalne zajednice.

Za mnoge roditelje na Šolti, izazov nije bio samo u pronalasku kvalitetne terapije koja je bila dostupna samo u Splitu, već i u logističkim preprekama koje su takva redovita putovanja činila iscrpljujućima. Prepoznavši potrebu za pristupom terapijama na lokalnoj razini, Udruga Osmijeh omogućila je da stručnjaci (specijalisti rane intervencije, logopedi, fizioterapeuti, terapeuti senzorne integracije, edukacijski rehabilitatori, psiholozi, pomoć u učenju i dr.) dolaze direktno na otok, pružajući terapije svake subote od 8 sati ujutro do 13:30 poslijepodne i time značajno olakšali život obiteljima.

Jedan od ključnih problema s kojima se Udruga Osmijeh susrela od samog početka bila je neinformiranost roditelja o postojanju i mogućnostima koje udruga nudi. Budući da je oko 50% roditelja bilo neupućeno u rad Udruge, naglašava se važnost kontinuiranog informiranja i podizanja svijesti o važnosti rane dijagnostike i dostupnosti terapeutskih usluga.

Projekt Bratska kuća

Financijska sredstva i dalje predstavljaju veliki izazov za udruge poput Osmijeha. Terapije i programi koje nude nisu jeftini, a potreba za adekvatnim prostorom, koji bi bio pristupačan i opremljen za potrebe djece, dodatno naglašava važnost podrške zajednice, donatora i institucija. U tom kontekstu, fokus je na realizaciju projekta Bratske kuće u Srednjem Selu, koju žele iskoristiti za unapređenje rada udruge.

Ovaj projekt ne bi bio moguć bez snažne podrške lokalne zajednice i pojedinaca koji prepoznaju njegovu važnost. Udruga ima čvrstu podršku načelnika Općine Šolta, Nikole Cecić-Karuzića, koji je prepoznao značaj njihove misije. Također, zahvalni su županu Splitsko-dalmatinske županije, Blaženku Bobanu, za njegovu nepokolebljivu podršku inicijativi. Važno je spomenuti i Don Vinka Beusa, svećenika u župi kojoj pripada Bratska kuća, čija duhovna podrška jača temelje naše zajednice. Bratovština Srednje Sela, i Splitsko-makarska nadbiskupija, od koje su zatražili objekt na korištenje, uvelike doprinose ostvarenju njihovih ciljeva.

Pristup koji osvaja: Snaga povezivanja udruga

‘’Pojedinci su pokretačka snaga udruga, no to zahtijeva ogromnu količinu energije. Kada smo zajedno, sve postaje mnogo lakše.’’

Suradnja s Udrugom Iskra Svjetlosti iz Splita, koja okuplja odrasle osobe s intelektualnim poteškoćama, primjer je kako se udruživanjem snaga može postići još veći napredak i osigurati bolja kvaliteta života za osobe s razvojnim potrebama.

Kao jedan od najistaknutijih primjera povezivanja udruga, sudionici Iskre Svjetlosti posjetili su Šoltu kako bi održali predstavu “Sedam darova Duha Svetoga”. Ovaj događaj bio je više od kulturnog zbivanja; predstavljao je susret zajednica, razmjenu iskustava i potvrdu da svijet može biti predivno mjesto kada ga promatramo srcem.

Kroz ovu priču, Udruga Iskra Svjetlosti želi istaknuti važnost udruživanja, solidarnosti i podrške koje mijenjaju živote. Pozivamo vas da nas podržite kroz volontiranje, donacije ili jednostavno širite riječi o našem radu. Zajedno možemo učiniti razliku!

 

A činilo se nemoguće…

Osnivanje Udruge Osmijeh odgovor je na molitve mnogih obitelji na otoku Šolti. Uz nesebičnu podršku zajednice, osnovana je Udruga Osmijeh – udruga za socijalnu integraciju djece, ali i ostalih dobnih skupina otoka. Put svake majke od zabrinutosti za svoje dijete do osnivanja udruge inspiracija je svima koji se suočavaju s izazovima u pružanju najbolje moguće skrbi svojoj djeci.

Zajedničkim snagama, korak po korak, gradimo bolje sutra za našu djecu, čineći terapije dostupnijima i kvalitetnijima. Ovaj projekt simbolizira zajedništvo, nadu i predanost boljoj budućnosti, pokazujući da je, uz podršku cijele zajednice, moguće prevladati i najveće izazove.

Udruga Osmijeh – kontakt

Ina Pavić
Telefon: 091 5383834
Email: osmijeh9@gmail.com
Web: www.udrugaosmijeh.hr